Reacties online cursussen

Spirituele relaties

 

Ik begon met lezen in 'verslaafd aan liefde' in het begin van de corona-tijd, in de zomer van 2019. Ik had net een intense relatie gehad die verdrietig afliep en het boek werd mijn bijbel. Troost en humor hielpen bij het liefdesverdriet. Kennis van het ego hielp me mezelf te snappen. In de winter, na een paar goedmaakpogingen van zowel mijn ex als mijzelf die op niets uitliepen, ging ik me pas echt eenzaam voelen. De lockdown hielp daarbij natuurlijk ook niet mee. Toen Jan de onlinecursus 'spirituele relaties' introduceerde heb ik mezelf gelijk aangemeld"
Ik kon niet altijd aanhaken maar de keren dat het wel lukte had ik er heel veel aan. Troost, herkenning en soms ook hard lachen met elkaar om wat het ego toch allemaal veroorzaakt in de liefde 🙂

Naomi

 

Spirituele relaties

De cursus spirituele relaties is een duidelijke en fijne cursus. Iedere maand is er een vragenuur online. De video’s zijn overzichtelijk en makkelijk te bekijken. Ze zijn zeer verhelderend en geven handvatten om zelf mee aan de slag te gaan. Dank je wel Jan Geurtz!

Mirjam

 

Spirituele relaties

De onlinecursus is een eyeopener voor iedereen die met relatieproblemen worstelt. Niet alleen omdat Jan een antwoord heeft op bijna alle vragen (hoe is dat in Godsnaam mogelijk?), maar ook omdat je kennismaakt en geconfronteerd wordt met vele anderen, die net als jij met vergelijkbare vragen ten aanzien van relaties en liefde zitten. Dit maakt dat je je eigen problemen in wat groter perspectief gaat zien en ze daarmee ook meer kunt relativeren. Tegelijk kun je als je dat wilt jouw probleem of vraag zeker centraal stellen in de cursus, daartoe geeft Jan alle ruimte. En het is erg bijzonder hoe Jan aanvoelt waar je vraag mee te maken heeft. En ook hoe hij er vervolgens uitgebreid op in kan gaan. Je voelt je daardoor erg gezien en gehoord, terwijl je vaak ook subtiel wordt uitgedaagd je eigen boeddhistische oefening verder te ontwikkelen.

Olivier

Spirituele relaties

De cursus heeft mij in de eerste plaats geholpen om mijn eigen patronen beter te doorzien en alvast mezelf terug graag te gaan zien. Door te gaan mediteren is er in mezelf ook een soort van vreugde ontstaan voor het ervaren van die heldere liefdevolle ruimte van gewaarzijn en die vreugde laat me niet meet los.
De cursus heeft mij enorm geholpen om mijn tradionele overtuigingen over relaties in vraag te stellen, dat was en is voor mij een totaal nieuwe wereld. Zowel in mijn opvoeding als in de maatschappij rondom mij komt dit soort spirituele relaties niet aan bod, ja ik durf zelfs te zeggen dat het nog veel taboe is. Het is dus best wel spannend voor mij om daarin stappen te zetten. Ik vind het vooral boeiend om je relaties te gaan zien als een hulpmiddel om dichter bij jezelf te komen, zodat je dan weer zelf op jouw beurt je liefde ook vrijer in de wereld kan laten stromen. Van afhankelijkheid naar innerlijke vrijheid, van behoeftigheid naar overvloedigheid.

Johan

Spirituele relaties

Ook al zou ik mijn eigen liefdesrelatie niet als `spirituele relatie` omschrijven, heb ik zeker veel aan deze cursus. Mijn partner doet de cursus niet, maar dit is voor mij geen enkel probleem om toch veel plezier aan de cursus te beleven. De cursus geeft o.a. mooie handvatten om op een prettige manier moeilijke zaken binnen een relatie bespreekbaar te maken. Met bewustzijn te leren kijken naar triggers en vervolgens zelf verantwoordelijkheid nemen voor de gevoelens die deze oproepen is volgens mij goed in elke (liefdes)relatie. Jan is een bijzondere leraar, die met lichtheid en humor altijd een helder antwoord weet te geven, zelfs voor de meest lastige kwesties.

Susanne

Het einde van de opvoeding

Beste Jan,
Je cursus heeft hier veel invloed gehad. Als de kinderen echt klein zijn moet je wel iets van regels hebben omdat ze zelf niet goed consequenties kunnen inschatten. Maar zodra ze dit wel kunnen kun je het kinds steeds meer eigen verantwoordelijkheid geven en daarmee alle regels afschaffen. Dat is wat we nu dan ook gedaan hebben, alle regels zijn afgeschafd.

Als ze heel laat naar bed gaan zijn de volgende dag heel moe op school of op het sportveld en komen ze er achter dat dit vervelend is voor hen. Als ze niet leren voor een proefwerk omdat ze de hele dag hebben gegamed komen ze er achter dat dit vervelend kan zijn voor hen. Het is niet leuk als je veel onvoldoendes haalt en niet over gaat, dan ben je niet tevreden over jezelf als je weet dat het wel zou kunnen als je iets meer je best deed.

Toen onze oudste naar de middelbare school ging hadden we nog best veel regels over bedtijd, over game tijd, over je bord leeg eten.
Er was ook heel veel strijd, dat was niet leuk. We hebben inspiratie gehaald uit deze cursus en sindsdien geleidelijk alle regels over boord gegooid. Ze doen hun opleiding niet voor ons, die doen ze voor zichzelf.

Nu is onze oudste 17 en omdat we ook alcohol zijn eigen verantwoordelijkheid hebben gemaakt is dat zelfs niet zo spannend meer voor hem en zeker geen must. We veroordelen hem nergens over en dus vertelt hij alles. En het is heel erg leuk om in goed contact te staan met je kind! Waarom zou je ook eigenlijk niet bevriend mogen zijn met je kind?

Ze hoeven ook nergens meer mee naar toe. Niet verplicht mee naar een verjaardag of naar opa of wat dan ook. Waarom zou je je kind ook meenemen naar iets waar voor hem of haar niets aan is? En sinds dat niet meer hoeft willen ze steeds vaker juist wel mee. Ook wandelen of fietsen vinden ze nu af en toe best leuk en praten ze honderd uit.

Groetjes,

Theun

Spirituele relaties

De cursus heeft me veel gebracht.
Vooral " hoe het ook kan". Totaal andere weg. Het pad van liefde, compassie en warmte.
Niet de ander verantwoordelijk stellen
voor de wond die in mij niet genoeg aandacht en liefde heeft gekregen.
Juist met de triggers zelf aan het werk.
Voor alle relaties,en vooral die met mezelf heeft het veel begrip gebracht.
Dat wat er nooit mocht zijn, is naar boven gebracht, zodat het mag helen. Daardoor ook veel meer begrip voor anderen, ipv oordeel en " toedekken" waar ik zelf in knel,en dan afreageer.
Ja heel mooi, zowel de cursus als de boeken.
Dank voor het delen van zoveel wijsheid, en mensen helpen op hun pad, met inzichten waar ik het bestaan niet eens van wist. Zo kan het dus ook!
Dank, hartelijke groet,

Hilde

Spirituele relaties

De cursus 'Spirituele Relaties' is een echte aanrader voor iedereen: of je nu wel of geen (liefdes-)relatie hebt, of je een (liefdes-)relatie nu wel of niet wil aangaan. Het boek 'Verslaafd aan liefde' vormt een heldere en zeer herkenbare leidraad. Het boek èn de cursus hebben me geholpen om de geforceerde focus van het krijgen van een liefdesrelatie als dé ultieme bestemming en HET GELUK te verplaatsen naar de relatie met mezelf, in de wereld, met en zonder anderen. Ik ben daarbij ook erg geholpen door de online meditatiejaarcursus. Ik zie deze laatste als onlosmakelijk verbonden met het aangaan en onderhouden van spirituele relaties. Verder is voor mij door de cursus het concept 'spiritualiteit' niet meer omgeven door vage, onbereikbare mystieke associaties.
Tot slot laat de cursus op natuurlijke wijze inzien dat milder, met humor èn in alle eerlijkheid naar jezelf kijken een belangrijke sleutel is. Niet naar het paradijs, maar naar jezelf en de ander.

Hartelijke groet,

Karin

Spirituele relaties

De cursus Spirituele relaties helpt me liefdevoller naar egopatronen van mezelf en van een ander te kijken. Het maakt me elke keer weer scherp en maakt me bewust van het lijden wat ik zelf aan een gevoel of de situatie toevoeg. Jan geeft heldere en waardevolle antwoorden die voor mij echt helpend zijn en me inzicht geven. Door zelf een vraag te stellen of naar een vraag van iemand anders te luisteren leer ik er met een andere bril te kijken naar mijn eigen situatie met of zonder relatie. Ik leer te kijken naar mijn eigen worstelingen, ego patronen, durf mijn pijn toe te laten, en mijn beknellingen te herkennen. Dankjewel Jan!!

Vriendelijke groet,

Marianne

Spirituele relaties

‘Helder, nuchter en met humor, zo zou ik de spirituele lessen van Jan willen omschrijven. In deze online cursus kun je ze in behapbare brokken volgen, wanneer het jou uitkomt en gewoon vanuit je luie stoel. Het leukste vind ik de Zoom-sessies, waarin Jan live de woonkamer in komt en antwoord geeft op relationele kwesties uit de praktijk.’

Emma

Spirituele relaties

Na jaren samenzijn kwamen mijn man en ik tot de pijnlijke conclusie dat we volledig langs elkaar heen waren gaan leven. Dat we allebei manieren hadden gevonden om onze nare gevoelens niet te hoeven voelen. Toen het wegdrukken van deze gevoelens niet meer lukte en we deze openlijk gingen bespreken, kwamen mijn man en ik in een diepe relatiecrisis terecht.
Het 'verslaafd aan liefde' en later ook de cursus Spirituele Relaties, hebben mij heel erg geholpen om uit deze crisis te komen.
Ik kwam tot het inzicht dat ik tijdens onze relatie dingen niet meer deed omdat ik bang was dat mijn man dat stom zou vinden of geïrriteerd zou raken. En ik ging juist dingen doen waarvan ik hoopte dat hij vrolijk zou worden. Juist door mijn gedrag zo op hem af te stemmen, was ik niet meer mezelf. Deed ik niet meer wat ik zelf echt ten diepste wil. En vond hij me steeds minder leuk en minder aantrekkelijk. En voor hem gold een vergelijkbaar inzicht.
Ik doe nu de dingen die ik wil doen. Ik ben niet(en voel me niet) verantwoordelijk voor de irritatie die hij daarover heeft. En andersom.
We bespreken alles en wijzen elkaar erop zelf te gaan zitten met onze emoties en niet de ander daarvan de schuld te geven. Het is zoveel fijner om te weten dat je het zelf en alleen kunt. En dat je een ander niet nodig hebt. Samen zijn met een ander is nu zoveel leuker!

Groetjes Eveline

Spirituele relaties

Dag Jan,
Ik vond het een heel verhelderend cursus, wat mij het meest bijstaat is de uitleg over het ontstaan van het IK (ego) in de jonge jaren. Echt heel mooi, dit bleef meteen "hangen".
De grote "toegift" was, voor mij, de uitleg hoe een liefdevolle relatie ontstaat, het daarna veilig voelen, na lange tijd afscheid van de partner en weer het lege gat ervaren. Deze ervaring is enorm helder verklaard en voor mij precies zo beleefd.
Inmiddels ben ik 3 jaar alleen en vind het leven zo geweldig. Ik ben sinds 2 jaar met pensioen, en er is tijd voor zelfonderzoek met oa. de opgedane kennis van deze mooie cursus.
Ik kan nog meer commentaar geven over deze cursus maar dan word het wel een heel lang verhaal. Trouwens, nu komt het leuke… ik kom er net achter dat ik een aantal delen van deze cursus over het hoofd hebt gezien! Dat komt dan mooi uit, want middels deze mail ben ik weer enthousiast geworden over deze cursus en ga dus deze vervolgen!
Jan, nogmaals dank voor deze cursus, ik denk dat je veel mensen hiermee gelukkig hebt gemaakt, mij in ieder geval wel.
mvgr. Rob

Vrij van verslaving

Beste Jan,

De afgelopen dagen dronk ik (zonder zelfafwijzing) nog een paar wijntjes.

Zaterdag was ik van plan de sprong te wagen.

Die avond nam ik 2 laatste glazen witte wijn....en voelde me vervolgens niet klaar om te stoppen.

Toen dacht ik; misschien morgen.

 

Zondag kocht ik opnieuw een klein flesje rode wijn en was van plan die avond, na dat flesje te stoppen......

De wijn smaakte onverwacht vies.....dat was misschien een geluk.....ik kreeg met moeite 1 glas naar binnen....

Een uurtje na mijn laatste glas wijn voelde ik ineens......'.ik stap uit m'n verslaving'!

En ik schreef m'n keuze op:

 

'Zondag 8 januari 2023

Vandaag kies ik er vreugdevol voor uit mijn alcohol -verslaving/ gevangenis te stappen. ❤

Ik kies voor vrij zijn van verslaving,

voor zuiverheid, helderheid,

liefde en waar geluk,

vanuit mijn pure Zelf.'

 

Die avond bracht ik het restje rode wijn en iedere andere vorm van alcohol naar buiten,

naar de 'weggeef-kast.'

Krachtige zinnen van jou, die mij raakten  (van jouw cursus)  heb ik in een mooi, klein boekje opgeschreven.     (zie bijlage?  😅)

Een boekje dat ik kan blijven lezen.... of mee kan nemen, als ik op pad ga.... naar een feestje, terrasje...oid

Mocht ik een trigger of moeilijk moment hebben, dan lees ik wat zinnen uit het boekje

om me te herstellen en mijn vreugdevolle vrijheid weer te ervaren.

Sindsdien voel ik me bevrijd, blij en nieuwsgierig hoe mijn leven blijer, vrijer,

en puurder zal zijn/ worden.

Veel dank dat ik dankzij jou inzicht kreeg in 'zelf-afwijzing' en dat dit de wortel is van de verslaving.

Ik beoefen 'vertoeven in 'ik ben', van 'De 'Nisargadatta Gita'.

Bij jouw methode ervaar ik duidelijk 'ik ben', dat liefdevol spreekt tegen mijn ego;

'aha, zelfafwijzing, angst, daar ben je weer....MAG!......lieverd, ik hou evengoed van je' ❤

De vicieuze cirkel is doorbroken!

Een paar jaar geleden heb ik een schilderij gemaakt. (zie bijlage?  😅)

Na 'mijn besluit' keek ik ernaar en zag dat het schilderij symbool staat voor de bevrijding van mijn verslaving,

Dat was een vooruitziende blik! 😉

Dank, dank, dank, Jan!

Je straalt vreugde, vrijheid en inspiratie uit.......en dat is aanstekelijk!

Warme groeten,

Fleur

Bijlage (boekje)

Bijlage (schilderij)

 

Het einde van de opvoeding

Goedemorgen Jan,

Via deze weg wil ik je heel graag bedanken voor de cursus "Het einde van de opvoeding" en het boek "De verslaving voorbij". Beide zeer verhelderend. Ik ga zeker meer lezen en ook de cursus spirituele relaties volgen.

De cursus "Het einde van de opvoeding" zit erg goed in elkaar. Ik heb nooit begrepen en doorvoeld wat mediteren eigenlijk is. Ook de begrippen "ego" en ziel/geest heb ik nooit echt doorgrond, niet met het hoofd en niet met het hart. Door jouw "vertaling" is alles duidelijk geworden. Eigenlijk is dit het "grote geheim..." waardoor alles voor mij op zijn plek valt. Hierdoor is er een wereld voor me open gegaan.

Heel veel dank daarvoor.

Annet

Spirituele relaties

Hallo Jan, 

Ik wil even laten weten dat ik veel aan de cursus heb gehad en nog steeds meedoe met de online sessies, fijn ook dat ze weer beginnen. Ik ben (nog) niet zelf live aanwezig geweest bij de sessies maar luister altijd achteraf en heb er steeds iets aan, ik kan mezelf in situaties herkennen. De vragen en antwoorden geven steun en vertrouwen.

Veel dank hiervoor! Ook aan de wel live aanwezige deelnemers.

Hartelijke groet,aja

Vrij van verslaving

Dag Jan,

Ik heb mezelf de afgelopen weken heel vaak en vriendelijk toegesproken bij het verschijnen van negatieve gedachten. Het is een verademing na zoveel zelfkastijding door zelfafwijzing. En regelmatig zie ik uit je geleide meditatie de vrouw op het bankje voor me, de vrouw die ik zelf ben. En telkens opnieuw ga ik dan naast haar zitten en telkens zegt ze tegen me: ‘Welkom’.  Wat een rust gaat er van haar uit, zo ervaar ik dat.

Alles is zo anders geworden sinds ik met Kerstmis aan je cursus ben begonnen. Zoveel kalmer is het in me. Die oorlog, dat vechten heb ik echt achter me gelaten. Alles mag er zijn en is ‘oke’.

Soms komt de gedachte op: ‘de klap komt nog wel, denk maar niet dat dit zo makkelijk gaat.’ En ook die gedachte druk ik niet weg maar geef ik ruimte. Het is oke om dat te denken, dat mág.

Elke dag lees ik je teksten, luister en kijk ik naar je zoomlessen. Allemaal kerstcadeau.

Tot ziens maandag in de live sessie op Zoom en fijn weekend

Liny

Vrij van verslaving

Hoi Jan,
Graag wil ik je bedanken voor je interessante en toegankelijke
boeken/cursus. Ik ben nu ruim 50 dagen op een hele fijne manier gestopt met
roken dankzij jouw cursus de verslaving voorbij, en heb geen moment weer
willen beginnen. Dank daarvoor!
Vriendelijke groeten,
Pieter