Reacties online cursus: Vrij van verslaving

Vrij van verslaving

Hallo Jan,
Ik wil je graag laten weten dat ik nog steeds erg blij ben dat ik uit de alcohol verslaving ben gestapt. Nu inmiddels 7 maanden geleden. En ja ik viel ook in het 'avondgat', had tijd over. In plaats van op de bank liggen ben ik gaan wandelen, elke avond een uur, ik kan het iedereen aanbevelen. Ben begonnen met vrijwilligerswerk in de natuur. Heb alle moeilijke dagen (etentjes, stress, verdriet etc) heel goed doorstaan door te denken; een wijntje is misschien lekker maar een verslaving niet.
De craving die nog heel soms opsteekt zie ik als een overblijfsel van de lange verslaving en ik weet dat die langzaam uitdooft.
De omgeving vindt het alwear zo normaal, we spreken er niet meer over! Maar ik wel, lees regelmatig mijn dagboeken terug en besef dan dat ik zoveel mooie stappen heb gemaakt. Echt, ik heb mijn vrijheid terug!
Dit wilde ik met je delen.
Fijne avond,
Marije

 

 

 

 

 

Vrij van verslaving

Dag Jan,

Nogmaals dank voor de mooie online cursus Vrij van Verslaving. Ben zo blij dat ik je weer gevonden heb na het stoppen met roken via De Opluchting, 19 jaar geleden.

De cursus Vrij van Verslaving geeft me zoveel inzichten, ik begrijp de illusie helemaal, op deze manier is het me nog nooit duidelijk gemaakt tijdens interventie en verplichte therapieën door de gebruikelijke hulpverlening. Ik heb hiervoor jaren gevochten tegen mijn gedachten en angsten en zelfafwijzing, met als gevolg terugval.

Nu voel ik me bevrijd, ben 1,5 maand geleden uit mijn alcoholverslaving gestapt, was er helemaal klaar mee, het bracht me niets dan ellende, dit ben ik niet! Vanaf dag 1 voel ik me gelukkiger worden en ik merk dat ik langzaam uit mijn eenzaamheidscrisis kom. Ik mail jou om mijn enthousiast enthousiasme te delen. Ik ervaar zoveel voordelen door het stoppen. Onafhankelijk, vrij van de donkere wolk boven mijn hoofd, trots, fitter, rustiger, zelfverzekerd, slanker, liever, niet meer somber wakker worden en geen lichamelijke alcohol gerelateerde klachten meer.

Geweldig!

Dit gevoel wil ik vasthouden dus kijk/ lees/luister regelmatig naar de video's en zoomsessies. Het geeft me ook vertrouwen dat ik ook uit mijn eenzaamheidscrisis ga komen.

Spreek vaker af met vriendinnen, stap op de fiets om lekker uit te waaien, ga vaker naar kantoor en heb me aangemeld als vrijwilliger voor iets wat ik al heel lang graag wil doen.

Best spannend, maar het gevoel van angst en de gedachten aan afwijzing laat ik rustig komen en gaan, het mag!

Ik ben trots op mezelf dat ik deze stap heb gezet.

Jan, heel veel dank.

Marijke

 

 

Vrij van verslaving

Beste Jan,

Ontzettend dankbaar dat ik de lessen van je heb mogen volgen met een totaal andere kijk op verslaving t.o.v. de wilskracht methode waardoor ik vrij ben van verslaving. Ik kan je niet genoeg bedanken hoe fijn het is om geen strijd en vooral geen beknelling meer te ervaren.

6 Jaar geleden voor het eerst je boek gelezen 'de verslaving voorbij'. Het is echt een proces geweest. Vorig jaar september heb ik de seminar Dzogchen bij je gevolgd en ik kan wel stellen dat dit voor mij echt het verschil heeft gemaakt. Je kondigde toen al aan dat de cursus 'verslaving voorbij' eraan zat te komen en vanaf het moment dat het kon heb ik me daarvoor ingeschreven waar ik ontzettend veel aan heb gehad.

Ik heb een rook- eet- werk- en alcoholverslaving gehad. En ik denk ook wel dat ik een aantal jaren verslaafd aan drama ben geweest..

Ben al jaren bezig met zelfontwikkeling en de key zat hem voor mij ook echt in de zelfafwijzing. Dit heeft zo'n verschil gemaakt.

Anyway mijn laatste verslaving was alcohol. Omdat ik niet zo heel veel dronk was ik continu mezelf aan het rechtvaardigen dat het niet zo erg was. Ondertussen voelde ik steeds meer die beknelling... Inmiddels drink ik zo'n 3 maanden geen alcohol meer en het gaat ongelofelijk goed. Ik merk zo het verschil met voorheen toen het vanuit de wilskracht ging. En jeetje weet niet hoeveel pogingen ik wel niet heb gedaan. Maar toen ik 3 maanden geleden het besluit nam was dat vanuit zoveel liefde voor mezelf en verzachting. Wat een verschil. Moet ook zeggen dat ik een jaar elke dag (soms meerdere keren per dag) de Dzogchen methode beoefen. Naast mijn Reiki en welzijnsmeditatie (want vind dat zelf nog steeds ontzettend fijn).

Heb ook totaal geen angst meer of ik nu wel of niet weer alcohol ga drinken. Is voor mij niet eens meer aan de orde. En als ik er aan denk, dan kijk ik er met een afstand naar. Heb de ontwenningsscheut inmiddels gehad (en die vond ik spannend... maar ik doorzag hem meteen en achteraf was dat heel makkelijk om mee om te gaan). Ik weet niet wat de toekomst me gaat brengen, maar dat vind ik niet belangrijk.. het gaat om nu.. en nu ben ik ontzettend blij dat ik vrij ben van verslaving... Wat een vrijheid in al zijn facetten heb ik hiervoor terug gekregen.

Maar door het beoefenen is soweiso met alles in het leven als je iets mee maakt waar ik normaal over bleef malen (soms wel weken lang).. zoveel veranderd. Vooral niet mer hangen in de beknelling. Vanaf een afstand oordeel vrij kunnen kijken naar mijn gedachte en geen identificatie... Wat een verschil..

En als ik dat wel ervaar dan ben ik me daar zoveel sneller bewust van waardoor je dat weer uit liefde kan ombuigen zodat je innerlijke strijd als sneeuw voor de zon verdwijnt (want besef me heel goed dat niet alles pijnvrij is, maar zonder identificatie is het vooral het moment waarop het gebeurt en niet weken maar malen en herhalen en piekeren.. wat een verrijking is dat..)

Ik kan er vaak zelfs hartelijk om lachen als ik zie - waar mijn gedachte naar toe dwalen..

Dus ontzettend fijn dat je deze lessen aan ons geeft en daarvoor wil ik je hartelijk danken Jan.

Liefs, Wendy

 

 

 

 

Vrij van verslaving

Dag Jan,

Ik heb mezelf de afgelopen weken heel vaak en vriendelijk toegesproken bij het verschijnen van negatieve gedachten. Het is een verademing na zoveel zelfkastijding door zelfafwijzing. En regelmatig zie ik uit je geleide meditatie de vrouw op het bankje voor me, de vrouw die ik zelf ben. En telkens opnieuw ga ik dan naast haar zitten en telkens zegt ze tegen me: ‘Welkom’.  Wat een rust gaat er van haar uit, zo ervaar ik dat.

Alles is zo anders geworden sinds ik met Kerstmis aan je cursus ben begonnen. Zoveel kalmer is het in me. Die oorlog, dat vechten heb ik echt achter me gelaten. Alles mag er zijn en is ‘oke’.

Soms komt de gedachte op: ‘de klap komt nog wel, denk maar niet dat dit zo makkelijk gaat.’ En ook die gedachte druk ik niet weg maar geef ik ruimte. Het is oke om dat te denken, dat mág.

Elke dag lees ik je teksten, luister en kijk ik naar je zoomlessen. Allemaal kerstcadeau.

Tot ziens maandag in de live sessie op Zoom en fijn weekend

Liny

Vrij van verslaving

Hoi Jan,
Graag wil ik je bedanken voor je interessante en toegankelijke
boeken/cursus. Ik ben nu ruim 50 dagen op een hele fijne manier gestopt met
roken dankzij jouw cursus de verslaving voorbij, en heb geen moment weer
willen beginnen. Dank daarvoor!
Vriendelijke groeten,
Pieter

 

Vrij van verslaving

Beste Jan,

De afgelopen dagen dronk ik (zonder zelfafwijzing) nog een paar wijntjes.

Zaterdag was ik van plan de sprong te wagen.

Die avond nam ik 2 laatste glazen witte wijn....en voelde me vervolgens niet klaar om te stoppen.

Toen dacht ik; misschien morgen.

 

Zondag kocht ik opnieuw een klein flesje rode wijn en was van plan die avond, na dat flesje te stoppen......

De wijn smaakte onverwacht vies.....dat was misschien een geluk.....ik kreeg met moeite 1 glas naar binnen....

Een uurtje na mijn laatste glas wijn voelde ik ineens......'.ik stap uit m'n verslaving'!

En ik schreef m'n keuze op:

 

'Zondag 8 januari 2023

Vandaag kies ik er vreugdevol voor uit mijn alcohol -verslaving/ gevangenis te stappen. ❤

Ik kies voor vrij zijn van verslaving,

voor zuiverheid, helderheid,

liefde en waar geluk,

vanuit mijn pure Zelf.'

 

Die avond bracht ik het restje rode wijn en iedere andere vorm van alcohol naar buiten,

naar de 'weggeef-kast.'

Krachtige zinnen van jou, die mij raakten  (van jouw cursus)  heb ik in een mooi, klein boekje opgeschreven.     (zie bijlage?  😅)

Een boekje dat ik kan blijven lezen.... of mee kan nemen, als ik op pad ga.... naar een feestje, terrasje...oid

Mocht ik een trigger of moeilijk moment hebben, dan lees ik wat zinnen uit het boekje

om me te herstellen en mijn vreugdevolle vrijheid weer te ervaren.

Sindsdien voel ik me bevrijd, blij en nieuwsgierig hoe mijn leven blijer, vrijer,

en puurder zal zijn/ worden.

Veel dank dat ik dankzij jou inzicht kreeg in 'zelf-afwijzing' en dat dit de wortel is van de verslaving.

Ik beoefen 'vertoeven in 'ik ben', van 'De 'Nisargadatta Gita'.

Bij jouw methode ervaar ik duidelijk 'ik ben', dat liefdevol spreekt tegen mijn ego;

'aha, zelfafwijzing, angst, daar ben je weer....MAG!......lieverd, ik hou evengoed van je' ❤

De vicieuze cirkel is doorbroken!

Een paar jaar geleden heb ik een schilderij gemaakt. (zie bijlage?  😅)

Na 'mijn besluit' keek ik ernaar en zag dat het schilderij symbool staat voor de bevrijding van mijn verslaving,

Dat was een vooruitziende blik! 😉

Dank, dank, dank, Jan!

Je straalt vreugde, vrijheid en inspiratie uit.......en dat is aanstekelijk!

Warme groeten,

Fleur

Bijlage (boekje)

Bijlage (schilderij)